Diabetes Mellitus
Mensen met suikerziekte (Diabetes Mellitus) lopen een verhoogd risico op onder andere hart- en vaatziekten, oogafwijkingen en nierschade. Om dit risico zoveel mogelijk te beperken worden zij intensief gecontroleerd door huisarts en praktijkondersteuner.
Tijdens deze controles wordt er protocollair gekeken naar het ontstaan van complicaties, medicatiegebruik en -bijwerkingen en de regulatie van bloeddruk, suikerspiegel, nierfunctie en cholesterolwaarden. Dit alles dient om alle beheersbare risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te beperken.
Cardio Vasculair Risico Management (CVRM)
Het risico op hart- en vaatziekten (cardiovasculaire ziektes) wordt globaal bepaald door een aantal risicofactoren, die deels beheersbaar en deels onbeheersbaar zijn. De beheersbare factoren zijn: lichaamsbeweging, overgewicht, bloedsuikerwaarde, cholesterolwaarde, bloeddruk en rookgedrag. De onbeheersbare factoren zijn onder andere leeftijd en familiaire belasting.
De praktijk heeft als ambitie om patienten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op te sporen en intensiever te controleren. Ook zal bekeken worden of de behandeling die patienten nu krijgen wel volgens de laatste richtlijnen en inzichten is. Het is ook mogelijk dat u volgens de huidige richtlijnen helemaal geen medicijnen meer nodig heeft, hetgeen natuurlijk altijd beter is! Stop echter nooit zonder overleg met uw huisarts!
Heeft u een hart- of vaatziekte (zoals hoge bloeddruk, TIA, beroerte, hartinfarct of vaatlijden), of gebruikt u medicijnen tegen een van deze aandoeningen, maar wordt u niet regelmatig gecontroleerd door uw huisarts, maak dan een afspraak bij uw huisarts! Patienten die reeds voor deze aandoeningen onder controle zijn van een specialist hoeven geen afspraak te maken.
Wilt u een interessante zelftest doen, klik dan hier.
Psychische Problematiek
Binnen de praktijk is Mw. Nelleke Waardenburg werkzaam als praktijkondersteuner GGZ. Nelleke is psycholoog en heeft de opleiding tot praktijkondersteuner GGZ gedaan. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met milde psychische- of sociaalmaatschappelijke klachten.
De kosten voor behandeling/begeleiding door de POH GGZ vallen onder het basispakket van uw zorgverzekering en worden als huisartsenzorg volledig vergoed.
Wilt u een afspraak maken met de POH GGZ, bespreek dit dan eerst met uw huisarts. Op die manier is hij ook op de hoogte van uw situatie en kan de behandeling beter worden afgestemd, bijvoorbeeld omdat u ook medicijnen nodig heeft.