Missie
Vraaggestuurde zorg op doelmatige wijze…
Huisartsenpraktijk Waardenburg is een moderne praktijk en verantwoordelijk voor goede en op maat gesneden eerstelijnszorg. De hulpvraag van de patiënt binnen diens individuele context is sturend ten aanzien van het handelen, maar wordt ook altijd beschouwd en getoetst binnen een maatschappelijk kader. De zorg wordt op transparante, doelmatige en efficiënte wijze geleverd, en zoveel mogelijk gebaseerd op geldende richtlijnen of protocollen (zie NHG standaarden).
De patiënt weet waar hij aan toe is…
De patiënt kan erop rekenen dat afspraken – op tijd – worden nageleefd. Wachttijden zijn eerder uitzondering dan regel door zo veel mogelijk te werken volgens een zorgvuldig opgestelde agenda. De patient kan eigenlijk altijd dezelfde dag terecht, mits tijdig een afspraak gemaakt (voor 10 uur). De huisarts betrekt de patient bij het besluitvormingsproces rondom diagnose en behandeling. De huisarts is transparant over zijn handelswijze.
De patiënt denkt mee…
Door middel van een website wordt de patiënt geïnformeerd over veranderingen binnen de praktijkorganisatie. De praktijk staat altijd open voor verbetering en de patiënt wordt uitgenodigd actief mee te denken over de praktijkorganisatie. De patiënt kan middels een klachten- of contactformulier de medewerkers van feedback voorzien. De feedback die de patiënt geeft wordt besproken in het team en het resultaat zal door de huisarts teruggekoppeld worden aan de patiënt.
Over de behandeling…
In lijn met de afgelegde artseneed (primum non nocere – in de eerste plaats niet schaden) is het motto altijd ‘behandelen waar het moet en afwachten waar het kan’. Meestal gaan kwalen vanzelf over en soms kan behandeling alleen nog maar verder schaden. Soms is behandeling echter noodzakelijk of aan te raden. De huisarts is opgeleid om signalen van ernstige ziektes zoveel mogelijk tijdig te herkennen en zal daar altijd naar handelen. De huisarts streeft ernaar om snel onderscheid te maken tussen huisartsgeneeskundige en specialistische problemen.
Respect voor elkaar en wederzijds vertrouwen…
Patiënten worden door de medewerkers respectvol behandeld en omgekeerd verwachten de medewerkers door patiënten respectvol behandeld te worden. Agressie of wangedrag wordt niet getolereerd. De huisartsenpraktijk is geen verstrekker van verwijsbrieven, behandelingen, recepten of verklaringen. De huisarts is een autonoom handelende zorgprofessional en ‘vraaggestuurd‘ is dus niet hetzelfde als ‘u vraagt, wij draaien’. Een goede behandelrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. De patiënt is altijd vrij in het kiezen van zijn (huis-)arts.
Euthanasie
Euthanasie is een beladen onderwerp binnen de geneeskunde. Het is geen recht van de patient en geen plicht van de arts. Uw huisarts is geen principieel tegenstander van euthanasie, maar gaat wel terughoudend om met euthanasieverzoeken. Meestal is het lijden in het terminale levensstadium van de patient met de reguliere middelen voldoende te verlichten. Voorwaarde voor een eventuele euthanasie is een goede en respectvolle relatie met uw huisarts. Daarnaast moet er voldaan worden aan bepaalde criteria om euthanasie uberhaupt te kunnen toepassen. Euthanasie is alleen mogelijk als huisarts en patient met de rug tegen de muur staan en er geen behandeling meer is voor het uitzichtloze EN ondragelijke lijden van de patient als gevolg van een ernstige ziekte (daarmee wordt gedoeld op pijn of benauwdheid). Ook moet de patient vaker en bij volle verstand en zonder dwang van anderen een euthanasieverzoek met de huisarts bespreken. Een stapeling van (ouderdomsgerelateerde) klachten (zonder ondragelijk lijden) is in de visie van uw huisarts geen reden voor euthanasie. Of een euthanasie rechtmatig is verlopen wordt achteraf door een commissie getoetst aan het strafrecht. Klik hier voor meer informatie over euthanasie. U kunt altijd een gesprek aangaan met uw huisarts over de dood of het laatste levensstadium in het algemeen, en euthanasie in het bijzonder.
Visie
Huisartsen zijn voor de bij hen ingeschreven patiënten het eerste aanspreekpunt voor vragen van medische of psychische aard. De huisarts is een zelfstandig werkend en denkend medisch professional met brede kijk op de patient. De huisarts luistert, adviseert, behandelt of verwijst naar eigen inzicht. De huisarts stelt zich open en toetsbaar op, maar laat zich niet dwingen tot handelingen waar hij zelf niet achter staat. De huisarts is in staat het merendeel van de hulpvragen zelfstandig af te handelen.